δε τζίνιους

Ο Νικόλαος Ευάγγελος Τσερβέλος, γεννήθηκε το 1973 στην Θεσσαλονίκη, από πατέρα συγγραφέα και μητέρα ζωγράφο. Ο Τσερβέλος από μικρός έδειξε το ταλέντο του στην μουσική, στη λογοτεχνία, τα μαθηματικά, το θέατρο αλλά και τον αθλητισμό. Στα 12 του χρόνια, μόλις, είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση στα 200 μέτρα ύπτιο, ενώ είχε βγει για δεύτερη φορά πρωταθλητής στην πανελλήνια σκακιστική ομοσπονδία και διακριθεί με έπαινο στην μαθηματική εταιρία. Όταν έφτασε στα 16 το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στην πυρετώδη ανάγνωση κλασικών αρχαίων φιλοσοφικών κειμένων, τα οποία και διάβαζε από το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. Αυτό ήταν και το ερέθισμα να αρχίσει να ενδιαφέρεται για την πολιτική. Παράλληλα ξεκινάνε και η πρώτες του συγγραφικές απόπειρες, δημοσιεύει ποιήματα και πεζά κείμενα σε τρία λογοτεχνικά περιοδικά με το ψευδώνυμο Ίων Ναυαγός και καταφέρνει να προσελκύσει αρκετή θετική προσοχή. Το επόμενο διάστημα σταματάει τον αθλητισμό για να διαβάσει για τις πανελλήνιες εξετάσεις όπου και περνάει πρώτος στην νομική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με υποτροφία, και την οποία τελειώνει σε μόλις ένα χρόνο και φεύγει στο εξωτερικό στο πανεπιστήμιο Χάρβαρτ όπου κάνει μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) ενώ παράλληλα τελειώνει τα δύο διδακτορικά του και τα δημοσιεύει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Παράλληλα ιδρύει με φίλους του 2 πιτσαρίες, ένα χαμάμ, ένα κουρείο, ένα ακουάριουμ και μια εταιρία ίντερνετ και γίνεται εκατομμυριούχος, οπότε και ιδρύει 4 φιλανθρωπικές οργανώσεις για την πείνα και την εξαθλίωση. Γυρνώντας στην Ελλάδα και μόλις 28 χρονών, βγάζει τον πρώτο του δίσκο με το συγκρότημα του τα «φλεγόμενα μπατζάκια» οι οποίοι διαλύονται μετά τον θάνατο του κιθαρίστα και του ντράμερ από υπερβολική δόση επιτυχίας, ενώ το ίδιο διάστημα εκδίδει μια νουβέλα, μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα.

Τα επόμενα χρόνια μετακομίζει οριστικά στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται σήμερα, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών το μάθημα της δημοσιογραφικής πολιτικής εγκληματολογίας. Το 2005 βιώνει μια προσωπική κρίση καθώς χωρίζει με την δεύτερη γυναίκα του, η οποία του παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του,  απομονώνεται και γράφει το αριστούργημα «για ποιον πετούσε η παντόφλα» που μεταφράζεται σε 35 γλώσσες και γίνεται best seller. Το ίδιο διάστημα αποδέχεται την πρόταση του αρχηγού του κόμματος του «νέα καινούρια αύριο», και εκλέγεται βουλευτής και υπουργός απασχόλησης. Η φιλοεργατική του πολιτική τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή και ο προσιτός του λόγος, παράλληλα με την ευρεία κουλτούρα του, καθώς και το συνδικαλιστικό του παρελθόν, κερδίζουν τους πολίτες οι οποίοι μετά την ιστορική επίτευξη της αύξησης του βασικού μισθού κατά 7 ολόκληρα ευρώ τον αναδεικνύουν σε εθνικό ευεργέτη και του στήνουν ανδριάντες σε πολλές πόλεις. Παρόλα αυτά, παραμένει σεμνός και μετριόφρων, ακόμη και όταν το τραγούδι που συνθέτει για την Eurovision βγαίνει πρώτο με μεγάλη διαφορά.

Ο Τσερβέλος το 2012 γίνεται πρόεδρος της ελληνικής ένωσης συγγραφέων και κερδίζει το πρώτο του νόμπελ. Στην τελετή απονομής βγάζει τον περίφημο ιστορικό του ανθρωπιστικό λόγο ενάντια στην απάθεια και την απροθυμία του πρώτου κόσμου να συμπονέσει τα προβλήματα που δημιουργεί στον τρίτο, που κατασυγκινεί τους καλεσμένους οι οποίοι τον χειροκροτούν επί ένα μισάωρο με δάκρυα στα μάτια.

Ο Τσερβέλος είναι μια σπάνια μορφή της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού και σίγουρα έχει ακόμη να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα στο μέλλον. Να, μόλις τώρα έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του και κατευθύνεται προς την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για να κάνει μια ιδιαίτερη διάλεξη, που, όπως λένε οι πληροφορίες, θα συγκλονίσει την επιστημονική κοινότητα. Για τελευταία φορά ρίχνει μια βιαστική ματιά στο χειρόγραφο καθώς περνάει το δρόμο…

Εεε πρόσεχε μωρέ μαλάκα, (ήχος φρεναρίσματος…)

όχι ρε γαμώ, τον πάτησα τον πούστη,

μου χάλασε και την βαφή…

Τι να πει κανείς;… πάει ο Τσερβέλος…

τέζα…

dead…

κρίμα…

μαλακία…